WHISKY

WHISKY, met name de "Schotse Single Malt" is mijn passie.



Het is een sterke drank die gemaakt wordt van gemout graan, waarbij de Schotse Single Malt Whisky gedestilleerd wordt van gemoute gerst in een potketel. De naam komt van het Iers-Gaelische Uisce (of Uisge) Beatha (uitspraak iesjkje bjaha) en het Schots-Gaelische Usquebaugh, wat "levenswater" betekent. 


Schotse whisky mag alleen haar naam dragen als deze officieel afkomstig is uit Schotland en tenminste 3 jaar op een eikenhouten vat is gelagerd.


Link: whisky en water


Link: whisky distileerderijen


Meer weten van whisky? Whiskybase


Ook hieronder is een goede uiteenzetting over WHISKY weergegeven.


Tegenover de blended whisky's staan de single malt whisky's, die bestaan uit whisky's afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky's zijn vaak wat 'ruiger' van smaak; bijvoorbeeld de whisky's uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak. Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek eesten toe, waarbij de gerst wordt verhit boven een vuur dat vaak ook een deel turf bevat. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.


Whisky is om van te genieten, dus drink met mate.




Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:


  • Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
  • Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
  • Islay malt; van het eiland met die naam
  • Campbeltown malt; van stokerijen op de Mull of Kintyre, dat is het Zuid Westelijke gebied van het schiereiland Kintyre in Zuid Schotland. West


De Highland regio is erg groot en wordt vaak verder onderverdeeld in:

  • Northern Highlands
  • Western Highlands
  • Eastern Highlands
  • Speyside, in deze regio ligt de hoogste concentratie distilleerderijen
  • Islands (Arran, Mull, Jura, Skye, Orkney) 


Het maken van single malt whisky is niet enkel voorbehouden aan Schotland. Ook in andere landen wordt single malt whisky gemaakt, bijvoorbeeld in Japan, Brazilië, Frankrijk, Canada, India, Nieuw-Zeeland, op Tasmanië en zelfs in Nederland en België. In Wales wordt sinds kort weer single malt whisky gemaakt, nadat de whisky-industrie daar 100 jaar had stilgelegen. De naam van deze whisky is Penderyn.

Het ideale whiskyglas voor een single malt is een niet al te groot tulpvormig glas op een voetje. Het glas is dan klein genoeg om de geur niet al te snel te laten vervliegen, en groot genoeg om ook de neus mee te betrekken bij het nuttigen van de whisky. Het cognacglas voldoet over het algemeen ook prima. Een single malt drinken uit een tumbler is eigenlijk not-done: de tumbler is geschikt voor whisky on the rocks (met ijs), en dus niet voor een single-malt.

In de lange en bewogen whiskyhistorie is er nooit één whiskyglas geweest dat de whiskywereld de zijne kon noemen. Maar nu heeft whisky dan eindelijk een standaard whiskyglas, het Glencairn whiskyglas, ontwikkeld samen met de Schotse whiskyindustrie en erkend door- en uitsluitend gebruikt tijdens alle grote whiskyevenementen wereldwijd.


De tijd en moeite die in de ontwikkeling van het Glencairn whiskyglas is gestoken is beloond met The Scottish Marketing Award, The National Business Award en meest recent met The Queens Award for Innovation.


De unieke en stijlvolle vorm van het Glencairn whiskyglas is zodanig gecreëerd om optimaal van single malt whisky en gerijpte blended whisky te genieten. Door de naar boven toe toelopende vorm blijven alle aroma’s in het Glencairn whiskyglas gevangen en geeft het Glencairn whiskyglas een plezierig mondgevoel. De brede basis van het Glencairn whiskyglas doet de whisky met al zijn kleurfacetten goed uitkomen en de massieve voet van het whiskyglas voelt plezierig zwaar aan in de hand. Het is hét ideale whiskyglas voor zowel de beginnende als de gevorderde whiskyliefhebber.


Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou er voor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.

Share by: